Hvordan betjener jeg min iPad?

knapperHjemknap – Tænd og sluk

Allerførst er det vigtigt at blive fortrolig med hvordan du betjener din iPad. Kig på den så du véd hvor diverse knapper og stik til tilslutning af lader, hovedtelefoner osv er placeret.  På denne side vil vi gennemgå netop alle disse knapper og muligheder for betjening af din iPad.

På selve forsiden af din iPad er der ÉN knap – HJEM-knappen – eller HOME som den også kaldes.
Når du vender din iPad lodret – med HJEM-knappen nederst – kan du på den øverste kant i højre side finde knappen tænd/sluk.

Når din iPad er slukket – og du holder HJEMknappen nede i nogle sekunder, vil der på skærmen komme en tekst på skærmen “Lås op”.

For at slukke din iPad, skal du holde denne knap nede i nogle sekunder indtil du på skærmen får teksten “skub for at slukke”. Denne tekst skal du “skubbe” med fingeren.

Du behøver ikke at slukke din iPad hver gang – men tryk blot kort på tænd/sluk knappen – så går din iPad på vågeblus/slumre.

Men – væn dig til at slukke den helt med jævne mellemrum – gerne i gang dagligt! Ligesom vi andre har også iPaden brug for helt at “lukke ned” engang imellem – for derefter at kunne vågne op igen 100% frisk og vel udhvilet 😉

Andre knapper

På højre side når du holder din iPad lodret – lige under toppen finder du knapperne skru op/ned.

Lodret og vandret

Du bestemmer selv hvordan du vil vende din iPad. Til nogle ting er det smartest at have den vandret – fx til at se film/TV – mens det ofte til læsning er den lodrette position der passer bedst. Din iPad vender selv skærmbilledet så det passer til den måde du holder den på.

Brug fingrene

fingrePå din iPad har du jo hverken mus eller tastatur – istedet skal du bruge fingrene til at styre den.

For at starte en “App” skal du trykke let på et af ikonerne.

Hjemmeskærmen(e) og HJEM-knappen

ipad_air_review_hero_fixedNår du starter din ipad – så ser den ud ca som på billedet her til højre.

Her har du hjemmeskærmen – med alle dine ikoner for de forskellige Apps. Hvis du er inde i en App – og gerne vil tilbage til hjemmeskærmen – så skal du blot trykke en gang på Hjemknappen – så kommer du “HJEM” og kan starte noget nyt. Uanset hvor du er – så kan du altid bruge HJEM-knappen så du kommer et “kendt sted hen” 😉 Også på din ipaden gælder udtrykket – øst vest – HJEMME bedst.

 

Skift mellem APPS – sluk Apps

img_1944Du kan også bruge HJEM knappen til at skifte mellem dine forskellige Apps. Du skal blot trykke TO gange lige efter hinanden (dobbeltklik) – så skifter din skærm udseende – og du vil se noget der ligner dette…

De Apps som du har åben vil nu vises som små vinduer – som du kan “skubbe” til siderne – og bladre i. Når du finder det program du vil bruge nu skal du bare trykke en gang på programmet – så åbner det i fuld størrelse.

Men – hvis du dobbeltklikker igen – og får samme oversigt frem med de små vinduer – så er det også her du kan SLUKKE de enkelte Apps – som  du ikke lige vil bruge nu. DU skal blot med fingeren “skubbe” programmet mod toppen af skærmen. Så slukker App’en og forsvinder ud af skærmen.

Det er en god idé ikke at have for mange “åbne” Apps. Ligesom du bruger din ipad hjernen på at holde styr på alle de opgaver der er igang – og for mange åbne Apps kan få ipaden til at blive sløv og langsom.

3-dobbelt klik på Hjem knappen

Med 3 hurtige klik på HJEM knappen kan man udføre andre ting – fx få skærmen til at “inverterer farver” – lidt ligesom at den viser alle farver som et negativ. Hvis det sker for dig – og det IKKE var meningen – så skal du blot 3dobbelt-klikke igen. Så får skærmen igen sine normale farver som den skal have.

Søge efter noget på ipaden

Hvis du vil finde noget på din ipad kan du gøre det fra Hjemmeskærmen. HVis du ikke allerede er på hjemmeskærmen – så tryk “Hjem” en gang. Prøv nu at stryge fingeren ned ad skærmen – ikke helt fra toppen – men lidt nede fra toppen.
Så får du et lille vindue frem hvor du kan søge. Du kan søge efter Apps, efter musik, efter alt der ligger på din ipad.

Men – den vil også vise søgeforslag der fx ligger på internettet.

Kontrolpanel

Hvis du stryger fingeren op fra bunden af skærmen vil du få vist “Kontrolcenter”. Herfra kan du styre lyd og lysstyrke – samt forbindelser til fx netværk og bluetooth.

kontrolpanel